Columns

Terug naar Columns

Van de Voorzitter

Naar aanleiding van mijn nieuwjaarwens in het vorige nummer, waarbij ik U opriep de vinger aan de pols te houden om te voorkomen dat we met alle plannen van de gemeente aan leefbaarheid inboeten, kreeg ik een mooi berichtje in de bus: “beste man, het lachertje van het jaar, we hebben al lang aan leefbaarheid ingeboet, droom maar verder”.
En toch, droom ik graag. Ik droom van hoe we met elkaar Scheveningen en met name het Havenkwartier schoon houden. Droom maar verder zal je denken. Maar op 2 maart jl. reed ik door de Vissenbuurt en daar hadden de meeuwen s’morgens de inhoud van een paar vuilniszakken helemaal over straat verspreid. Smerig was het. Een nachtmerrie. Dus dacht ik “ik haal even mijn fototoestel om te documenteren dat mensen in onze wijk smerig zijn”. Ik mag dan dromen van “Scheveningen, het schoonste dorp in Nederland”, de werkelijkheid schijnt anders. Ik mag dan dromen van Scheveningen als thuishaven van de organisatie die plastic uit zee opzuigt, de werkelijkheid schijnt dat we het ook veroorzaken. In een kwartiertje was ik terug met m’n fototoestel en kon alleen maar concluderen, dat de straat weer helemaal schoon was. Wat blijkt: ik was niet de enige die het gezien had. De omwonenden hadden het ook gemerkt en waren direct aan de gang gegaan om het weer helemaal schoon te vegen. Feitelijk is dat dan toch weer onze werkelijkheid. Dat we met elkaar onze eigen vuiligheid – en in dit geval de door meeuwen veroorzaakte vuiligheid – weten op te ruimen. Dat is geen droom. Hoe trots kunnen we niet op ons zelf zijn om onze eigen buurt schoon te houden.
In het kader van deze droom die werkelijkheid schijn te zijn, wil ik nog twee voorbeelden noemen.
Het eerste voorbeeld: in de Mallemok is er een weesfietsenproject gestart. Jongeren verzamelen weesfietsen die overal achter gelaten zijn. Bij de Jumbo of de Aldi, of gewoon bij U voor de deur. Ze knappen ze op in het fietsproject in de Mallemok en verkopen ze weer via de voedselbank. Dat is toch geen droom. Heel Scheveningen heeft hen met voorsprong als eerste gekozen in de stemming onlangs van Initatief op Scheveningen (SIOS)
Het tweede: de Lions Scheveningen hebben in de voetsporen van Wubbo Ockels (onze eerste Nederlandse ruimtevaarder) een project gestart over het verzamelen van zwerfafval op Scheveningen. Enerzijds willen ze – zoals bovenstaand voorbeeld – ervoor zorgen dat ons zwerfaval zo snel mogelijk opgeruimd wordt. Anderzijds willen ze de jongeren van de Trix uitnodigen om een decor (met daarin een ruimtecapsule) voor het Zuiderstrandtheater te maken als onderdeel van een musical die over duurzaamheid en de noodzaak van het opruimen van al dat zwerfafval gaat. Ook het gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het opruimen van ons afval is geen droom. Dat is onze werkelijkheid.
Het met elkaar proberen onze dromen te verwezenlijken en een leefbaar Havenkwartier te houden, is wat ons voor ogen staat. Het loslaten van die droom is geen optie. Daar hebben we elkaar voor nodig. En daar hebben we de juiste politici voor nodig, zoals ook weer gebleken is tijdens het politiek café dat we onlangs hebben georganiseerd. Met welke partij kunnen we onze dromen het best verwezenlijken? Aan U is de keuze om uw dromen tot werkelijkheid te maken.