Duurzaamheid

Terug naar Duurzaamheid

Aan de slag met verduurzaming door nieuwe, makkelijke subsidieregeling

Het college van Den Haag stelt €2.225.000 beschikbaar voor inwoners die hun woning duurzamer willen maken. Dat heeft wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie) bekend gemaakt. Inwoners kunnen onder andere geld aanvragen voor koken en verwarmen op schone energie, voor het aanleggen van een groen dak, of voor isolatie van vloer, dak of gevel. Het geld komt uit de opbrengst van de verkoop van Eneco.

Van Tongeren: ‘Veel Hagenaars zijn al aan de slag gegaan om hun huis duurzamer te maken. Met kleine en grote maatregelen, zoals het slimmer instellen van de CV ketel, goede ventilatie, aanpassingen aan het eigen gedrag, isoleren of helemaal overgaan op schone energie met bijvoorbeeld een warmtepomp. Dat zorgt niet alleen voor een comfortabeler huis, maar in veel gevallen ook voor een lagere energierekening. Juist nu mensen thuis zitten door corona merken ze dat hun huis tocht of moeilijk warm wordt. Met deze nieuwe, makkelijkere regeling kan iedereen aan de slag met het duurzamer maken van hun eigen huis met een steuntje in de rug van de gemeente.’

Dak-, vloer- en gevelisolatie
In de nieuwe subsidieregeling zijn voorgaande losse regelingen makkelijker gemaakt, samengevoegd en uitgebreid. Zo kan er niet alleen subsidie aangevraagd worden voor het isoleren van de vloer of het dak van hun huis, maar ook voor het isoleren van de binnen- of buitengevel. Om tegemoet te komen in de kosten voor een nieuw energielabel is er per adres een eenmalige bijdrage van de gemeente van €75. Ook krijgen aanvragers voortaan vooraf uitbetaald, in plaats van achteraf.

Van het gas af
Ten slotte valt ook de succesvolle regeling voor woningeigenaren die van het gas af willen eronder. Inwoners kunnen een bijdrage ontvangen als ze overstappen van koken op gas naar inductie en als ze gaan verwarmen met een duurzaam alternatief voor gas, zoals een warmtepomp of een warmtenet. Daar bovenop kunnen VVE’s die gezamenlijk de stap zetten een extra bedrag ontvangen. De uiteindelijke subsidie die inwoners ontvangen zijn onder andere afhankelijk van de daadwerkelijk gemaakte kosten en of de woning in een wijk ligt waar al een warmtenet is. De bijdrage om over te stappen op inductie is er ook voor huurders van woningcorporaties. Koken op elektriciteit in plaats van gas is niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt ook voor schonere lucht in huis en is veiliger dan gas.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over de subsidie, hou dan deze website in de gaten. Voor advies over duurzame maatregelen kunt u ook terecht bij de medewerkers van Hou van je Huis (i.v.m. corona telefonisch of per e-mail).