Nieuws

Terug naar Nieuws

Mag uw brom- of snorfiets nog rijden in Den Haag?

Den Haag krijgt een milieuzone voor vervuilende brom- en snorfietsen op benzine. Vanaf 1 december 2020 mag u met een brom- of snorfiets uit 2010 en daarvoor nergens meer rijden in Den Haag. Oude elektrische brom- en snorfietsen zijn wel toegestaan.

Check uw kenteken

Op www.denhaag.nl/milieuzone kunt u controleren of u met uw voertuig in de milieuzone mag rijden. Dat doet u door de kentekencheck te doen. Indien u in aanmerking komt voor een ontheffing, kunt u deze meteen aanvragen.

 Ontheffing

In enkele gevallen is het mogelijk ontheffing aan te vragen:

  • Als u een 4-takt brom- of snorfiets heeft uit 2010 of daarvoor. Dan mag u met dit voertuig in Den Haag rijden. U moet wel eerst een 4-takt keuring laten doen bij een erkende dealer. Met een 4-takt keuringsrapport vraagt u een ontheffing aan bij de gemeente.
  • Als u een 2-takt brom- of snorfiets hebt uit 2010 of daarvoor, maar vanwege uw gezondheid niet met het openbaar vervoer of op een (elektrische) fiets kunt rijden. U kunt dan misschien in aanmerking komen voor een medische ontheffing. De ontheffing vraagt u via de gemeente aan. Na uw aanvraag, krijgt u van de GGD een uitnodiging voor een medische keuring. De GGD stelt een advies op. Hierna besluit de gemeente of u de ontheffing krijgt.
  • Als u een brom- of snorfiets heeft die 30 jaar of ouder is (oldtimer), dan kunt u jaarlijks voor maximaal 40 dagdelen een ontheffing aanvragen. Deze ontheffing vraagt u vanaf half november aan.

Voorkom een boete

Rijdt u na 1 december 2020 met een oude brom- of snorfiets in de stad zonder ontheffing? Dan riskeert u een boete. Politieagenten en boa’s kunnen vaststellen of u met uw voertuig in Den Haag mag komen. Er wordt ook via camera’s gecontroleerd. Naar verwachting is de boete € 65 (daar komen administratiekosten bij).

2-takt brom- en snorfietsen zijn vervuilend

Vooral tijdens het wachten of wegrijden bij verkeerslichten, stoten 2-takt voertuigen veel schadelijke deeltjes uit. Dat is slecht voor de gezondheid van fietsers en voetgangers die zich vlakbij deze brom- en snorfietsen begeven. Uit onderzoek blijkt dat een milieuzone de uitstoot van roet en fijnstof behoorlijk kan verminderen.

Kijk voor meer informatie op: www.denhaag.nl/milieuzone.